Jazzdans

Dans is naar ritme en vorm geordende bewegingen van het lichaam in de ruimte. Het geeft de mogelijkheid uitdrukking te geven aan gevoelens, een boodschap over te dragen of zorgen voor totale ontspanning.

Een stukje geschiedenis...

Jazzdans heeft zijn wortels in Afrika liggen. Sinds 1619 werden in Afrika negers geroofd en in Amerika als slaven op de plantages verkocht. Om deze slavernij te verlichten hadden de Afrikanen hun eigen dans- en muziekcultuur met een paar belangrijke kenmerken, die je nu nog terug ziet in de huidige jazzdans. Zoals het laag dansen bij de grond, het isoleren van lichaamsdelen, dynamiek, de intense samenhang tussen muziek en dans, de individuele expressievrijheid en de vrije overgave aan dans en muziek.
Na de afschaffing van de slavernij verspreidde de Afrikaanse cultuur zich verder. In de twintiger jaren kwam in New Orleans de grote doorbraak van de jazzmuziek met hieraan verbonden de dans.

New York was het centrum van ballet en moderne dans. Choreografen en danspedagogen pikten daar de jazzdans op. Jerome Robbins verspreidde met zijn choreografie voor 'West Side Story' de jazzdans over de hele wereld. Gevolgd door vele andere Amerikaanse dansdocenten.

Ook in Nederland gaan dan verschillende mensen met jazzdans aan de slag. De klassieke basis kreeg het door andere muzieksoorten en een heel nieuw scala aan bewegingen. Het wordt een kunstvorm in de theaters.
Jazz is nu nog steeds verbonden met muzikale ontwikkelingen en daardoor ook zo veranderlijk van karakter. Individuele stijlen worden beïnvloed door bijvoorbeeld discodans, soul, hiphop en natuurlijk de videoclips van tv. Het ligt aan de stijl van de docent hoe het vorm gegeven wordt in de les. Door het werken met populaire muziek als top 40 muziek, R&B, musicalmuziek, maar ook instrumentale muziek of andere muzieksoorten maakt dat jazzdansen nou juist zo afwisselend is!

Dans is als een gedicht,
Iedere beweging is een woord…